Wandeling in het Keigatbos, voor jong en oud

zondag 15 oktober

Het wordt stilaan een mooie traditie. Ook dit najaar organiseren Natuurpunt Aalter en de Gezinsbond Aalter een herfstwandeling naar aanleiding van de week van het bos.

Deze keer trekken we naar het Keigatbos op de grens van Ursel en Zomergem. De naam Keigat verwijst naar een bosrijke plek en heuvelkam.

Het Keigatbos is vandaag een verzamelnaam voor enkele beboste percelen (ongeveer 80 ha, waarvan 20 ha eigendom van natuurpunt) afgewisseld met open landbouwgrond en kaarsrechte dreven.

Bos en dreven zijn ook hier relicten van de voormalige veldgebieden. Het betreft echter een heel oud heidegebied. Er werden namelijk grafheuvels uit de Bronstijd ontdekt, wat wijst op een toen al grotendeels open landschap, veroorzaakt door grootschalige begrazing.

Het Keigat werd, zoals al onze veldgebieden, eind 18de eeuw omgezet tot bos en akkerland. Momenteel vind je er vooral aanplanten van grove den, aaneengesloten sparrenaanplanten en zure eikenbossen met nogal dikwijls Amerikaanse eik als dominante soort.

Het Keigatbos is, niettegenstaande het op een boogscheut van Aalter ligt, nauwelijks gekend bij de Aalternaar. 15 oktober is dan ook een ideale gelegenheid om dit mooie stukje natuur, samen met één van onze gidsen, beter te leren kennen. Er zijn specifieke gidsbeurten voor kleuters en kinderen van de lagere school.

 

Zondag 15 oktober, afspraak aan Parking Den Aard om 13u30. We carpoolen naar Zomergem. Inschrijven kan hier.

Voor de gidsbeurten en een drankje vragen we een bijdrage van 2€ per persoon voor leden van Natuurpunt en de Gezinsbond. Niet-leden betalen 4€. Gezinnen betalen 5€ (leden) of 10€ (niet-leden).