Natuurpuntvlees te koop in Aalter

Om een groeiend aantal natuurgebieden te beheren, werkt Natuurpunt zoveel mogelijk samen met plaatselijke landbouwers. Waar dat niet mogelijk is, bijv. in heide- en moerasgebieden, schakelt Natuurpunt eigen runderen in om de natuurgebieden te begrazen. Natuurpunt koos voor haar eigen begrazingskudde Schotse Galloways en Aberdeen-Angusrunderen. Deze rassen zijn erg robuust, weinig kieskeurig qua menu en brengen gemakkelijk kalfjes ter wereld. Bovendien mijden deze runderen contact met mensen, zodat wandelaars die in dezelfde natuurgebieden rondlopen niet worden lastiggevallen.

De runderen van Natuurpunt blijven het hele jaar buiten. Het aantal dieren in elk natuurgebied is zo gekozen dat er steeds voldoende voedsel ter beschikking blijft. Als ze in de winter toch moeten worden bijgevoederd, is dat uitsluitend met hooi afkomstig uit onze natuurgebieden.

Om de kuddes jong en vitaal te houden, worden elk jaar een aantal volwassen dieren geslacht. Het vlees dat ze produceren is van een aparte kwaliteit. Het is donker van kleur, vaster dan de gekweekte soorten, vaak ook iets vetter. De smaak is - volgens kenners - dan weer onovertroffen maar over smaak kan je niet discussiëren, dus zijn hier ook verschillende meningen over.

De opbrengst van de verkoop van dat vlees wordt opnieuw geïnvesteerd in het goed beheer van onze natuurgebieden.
Dit gebeurt door het toekennen van een commissie op de gerealiseerde verkoop aan de betrokken afdelingen.

Alle producten van de Galloway worden diepgevroren. Op deze manier worden de  schommelingen in de vraag opgevangen. Bovendien zijn de producten op deze manier zo vers mogelijk. Onmiddellijk na het klaarmaken wordt het vlees reeds verpakt en ingevroren. Beter kan niet.

Enkele goede redenen om Natuurpuntvlees te kopen

·Het dierenwelzijn vaart er wel bij. Voor de ‘productie’ van natuurpuntvlees zijn geen grote stallen, vetgemeste weides, of steriele maïsakkers nodig.

·Doordat deze dieren uitsluitend gras, kruiden en bladeren eten (en dus geen granen) heeft het vlees een evenwichtige vetzuursamenstelling.

·Natuurpuntvlees is een regionaal product. Noch de dieren noch het voedsel wordt over grote  afstanden vervoerd. In tegenstelling tot veel andere runderen uit onze streken krijgen onze dieren geen soja uit het regenwoud of vismeel te eten.

·Natuurpuntvlees smaakt heerlijk en puur. De bereidingen wordt niet vermengd met varkensvlees of varkensvet. Het is makkelijk te grillen of te barbecueën. Het vlees van gallowayrunderen wordt door kenners geprezen om zijn smaak en kwaliteit.

·Door Natuurpunt vlees te consumeren draag je bij tot natuurbehoud in Vlaanderen.

Lees meer over de filosofie van de verkoop van natuur.vlees.

Praktisch

Voor het slachten, versnijden, verpakken en verkopen van het Natuurpuntvlees werkt Natuurpunt samen met Veeakker, een geëngageerd slagersbedrijf uit het Hageland. Iedereen kan Natuurpuntvlees bestellen via www.veeakker.be. Als je eenmaal klant bent bij Veeakker en je eigen klantennummer hebt, kan je volgende bestellingen zelf via de website van Veeakker plaatsen. Als je bestelt, kan je kiezen tussen een prijsgunstig standaardpakket ofwel een eigenkeuze samenstellen. Alle recente informatie over de samenstelling van de pakketten en over prijzen vind je op www.veeakker.be. Het vlees wordt vacuüm verpakt en van een etiket voorzien.
Het bestelde vlees wordt geleverd via leverrondes. In Aalter wordt maandelijks geleverd op parking Den Aard tussen 12u20 en 12u35.