Plant mee in het Ganzeveld

Dag van de Natuur

In bossen heb je de tijd van je leven. Je kan er in bomen klauteren, paddenstoelen kijken of genieten van zalige koelte op een warme dag. In Vlaanderen is er nog werk aan de winkel: de hoeveelheid bos nam de voorbije jaren nog altijd af. Vooral in de buurt van woonkernen zijn er niet genoeg bossen om in te spelen, lopen of wandelen. Daar willen we iets aan doen.

In Ganzeveld zullen we de komende jaren 6 hectare nieuw bos aanplanten. Door de boskern aan Ganzeveld groter te maken willen we ook het leefgebied voor de buizerd, de ree en de zwarte specht verbeteren.

Maar er is meer. Nieuwe bossen zorgen voor zuurstof voor de omgeving en zijn dan ook zeer belangrijk in de strijd tegen klimaatverandering. 6 H2O + 6CO2 > C6H12O6 + 6O2. Ken je die formule nog? Door fotosynthese halen bomen en planten CO2 uit de lucht en zetten het om in zuurstof. Afhankelijk van de boomsoorten, de groeiplaats en de klimaatvoorwaarden zal een nieuw bos in Vlaanderen dat zich natuurlijk kan ontwikkelen gedurende minstens een eeuw tussen de 7 en de 10 ton CO2 per hectare per jaar opnemen.

Tijdens de dag van de natuur planten we 1 ha bos aan. Iedereen welkom om samen met ons de boompjes te planten. Laat weten al je er bij kan zijn.

Actrice Veerle Baetens en The Broken Circle Breakdown Bluegrass Band hebben een eigenzinnige cover gemaakt van de klassieker ‘Laat ons een bloem’ van Louis Neefs. Speciaal voor Natuurpunt. Daarmee willen ze de actie 'Bos voor Iedereen' steunen. De mooie clip kan je hier bekijken.

Nodig: spade is handig We zorgen voor soep en frisdrank. Picknick is mogelijk.

Afspraak: Ganzeplas in Aalter

Datum: 18 november van 10u tot 16u

Deze bosuitbreiding is mogelijk dankzij de financiële steun van ruim 200 donateurs van het Ganzeveld, de financiële steun van het Agentschap voor Natuur en Bos bij de aankoop van de terreinen én van het gemeentestuur van Aalter voor de aankoop van het plantgoed.

Je kan de bosuitbreiding in het Ganzeveld steunen door een gift op IBAN BE56 2930 2120 7588 (BIC = GEBABEBB) met vermelding ‘gift Ganzeveld – project 6687'. Voor giften vanaf 40 euro wordt een fiscaal attest opgestuurd. Dankzij jou steunen zorgen we voor zuurstof in Aalter.